Omgeving

Vestingstad Steenwijk ligt in het hart van de Kop van Overijssel dat een prachtige omgeving heeft met aan de ene kant Giethoorn, het Venetië van Nederland met haar smalle kanaaltjes en houten bruggetjes. Het natuurgebied rond Giethoorn draagt van oudsher de naam: ‘de Wieden’ en maakt deel uit van het grootste laagveenmoeras van West-Europa.

Samen met het aangrenzende natuurgebied ‘de Weerribben’ vormt het gebied het

nationaal park ‘ Weerribben – Wieden ’.

Ontdek het intrigerende natuurgebied met een vaartocht, wandelend,
met de fiets of alleen met de boswachter.

De Weerribben – Wieden dankt haar adembenemende schoonheid aan de voormalige turfwinning. Weidse meren en vaarten, uitgestrekte rietlanden, bloemrijke hooilanden en dichte moerassen vormen het landschap. Het natuurgebied leent zich uitermate om wilde dieren en met name (water)vogels te spotten.

ijsvogel
Nationaal-Park-Weerribben-Wieden-NAMO47022
_S4A4558506

Aan de andere kant van Steenwijk vindt u de bossen en heide van Havelte met haar hunebedden. Vanwege de schitterende ligging en de oude brinken die het dorp rijk is wordt Havelte ook wel vernoemd naar

‘ de Parel van Drenthe ‘

Naast de uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegronden vind je in dit gebied veel monumentale panden en Saksische boerderijen.
De Holtinger schaapskudde heet je met veel geblaat welkom bij de fraaie schaapskooi. In het Natura 2000 gebied het Holtingerveld herleeft de geschiedenis in tastbare sporen als hunebedden en grafheuvels.

Steenwijk en omgeving biedt genoeg mogelijkheden voor fietsers,
wandelaars, watersporters en andere natuurliefhebbers.

Maar ook Steenwijk zelf heeft veel historie en dat is nog terug te zien wanneer u door de stad loopt. Johan van den Kornput, Hildo Krop en Lute en Hendrik, markante namen voor Steenwijk, zult u tegenkomen tijdens de wandeling door het centrum. Kijkt u ook eens omhoog naar de mooie oude gevels van de stadspandjes.

X